" Rajčatová kolečka, jako slaný dezert nebo předkrm. V jednom kolečku se skrývají dvě sousta plná šťavnaté zeleniny, kterou kompaktně drží pohromadě mletá čočka. Již první sousto uvolní v ústech svou rozmanitou chuť. Výběr použité zeleniny je nekonečný. V kreativitě se meze nekladou. "
Rajčata obsahují celou řadu důležitých vitamínů a minerálních látek pro naši imunitu. Důležité jsou karotenoidy s antioxidačními účinky. Rrajčata obsahují vysoké množství lykopenu a betakarotenu, který dokáže pozitivně ovlivnit ochranu našich tělesných buněk od volných radikálů a správnou činnost srdce.
" Šťavnatá rajčatová kolečka se zeleninou "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 12 koleček
4 ks větších rajčat (700g)
150 g žluté čočky
10 g lahůdkového droždí
2 stroužky česneku
6 g kypřícího prášku do pečiva
200 ml vody
1 ČL kurkumy
4 ČL jablečného octa
1/2 ks žluté cibule (50g)
1 ks mrkve (60g)
1 PL olivového oleje
1 ks žluté papriky (90g)
1 stonek jarní cibulky
sůl
bazalka
mix koření bruschetta (nebo mix bylinek)
olej na smažení
Postup
V mixéru rozmixujeme suchou čočku při vysokých otáčkách na mouku.
Do mixéru k čočkové mouce přidáme vodu, olivový olej, lahůdkové droždí, česnek, sůl, kypřící prášek do pečiva, kurkumu a jablečný ocet. Vše rozmixujeme na hmotu, která má hořčicovou konzistenci.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na 1 cm silná kolečka, ze kterých opatrně nožem nebo menší skleničkou vyndáme střed (jadřinec) tak, aby rajčatové kolečko mělo 1-1,5 cm široký okraj. Kolečka rajčat rozprostřeme na papírovou utěrku, aby se vypotila přebytečná voda.
Zeleninu - cibuli, mrkev, papriku, jarní cibulku, vykrojené středy rajčat očistíme a nakrájíme nadrobno.
Takto nakrájenou zeleninu dáme do mísy, přidáme bylinky, koření a promícháme. Nakonec přilijeme omeletovou hmotu a promícháme.
V pánvi na rozehřátý olej pokládáme rajčatová kolečka vedle sebe. Lžící plníme středy koleček zeleninovou směsí. Smažíme po obou stranách dozlatova.
Zbylou zeleninovou směs usmažíme na pánvi jako bramboráčky nebo jí plníme rozpůlené papriky a pečeme v troubě.
Comentários