„Rostlinné, veganské vaření je skvělé. A pro náš organismus nesmírně zdravé. Nejvíce mě baví to nekonečné množství dnes dostupných surovin, bylinek a koření, díky kterým (při správné kombinaci) je chuť uvařeného pokrmu dokonalá. Do této omelety s hráškem jsem cíleně přidala černou sůl, která má silnou vůni a chuť vajec. Zjistila jsem, že pokud nás pálí žáha a dáme si malé množství této soli rozpustit pod jazyk, pálení je během několika sekund pryč.“
Černý sůl, nazývaná kala namak, je zvláštní druh nerafinované vulkanické soli s výraznou chutí po vajíčkách. Černá sůl je především vhodným dochucovadlem, které pomáhá při trávení a čištění střev. Pomáhá při plynatosti a pálení žáhy. Zlepšuje zrak a snižuje vysoký krevní tlak.
" Omeleta s hráškem "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 5 omelet
80 g hladké špaldové mouky
150 ml vody
10 g kukuřičného škrobu
1/2 ČL mleté kurkumy
1/2 ČL černé soli (Kala Namak)
1/2 ČL bílého sezamu
1/2 ČL černého sezamu
10 g lahůdkového droždí
250 g sterilovaného hrášku
5 PL slunečnicového oleje na smažení
Postup
Do vyšší nádoby dáme vodu, mouku a metličkou vyšleháme na hladké tekuté těsto.
Postupně přidáváme všechny ingredience a nezapomeneme metličkou míchat, aby těsto bylo hladké. Takto připravenou směs na omeletu dáme na chvíli do lednice (1/2 hodiny).
Připravíme si pánev, do které dáme lžíci slunečnicového oleje a necháme olej rozpálit.
Naběračkou vylijeme stejnoměrně omeletové těsto na rozpálenou pánev (nemícháme) a smažíme po obou stranách dozlatova. Omeletu obracíme obracečkou nebo nadhozením omelety do vzduchu pomocí pánve, na kterou ji opět zachytíme.
Na připravenou omeletu dáme sterilovaný hrášek (bez nálevu) a přeložíme na půl. K takto připravené omeletě přidáme připravený salát nebo čistě nakrájenou zeleninu, kterou máme rádi.
Comments