„Brambory jsou jednou z nejpoužívanějších plodin v naší kuchyni. Právem se pyšní svou chutí, sytostí a využitelností na mnoho způsobů. Na přípravu těchto placiček jsem použila červené brambory, které nejsou tak moučnaté a mají nižší obsah škrobu. Křupavé, bramborové placičky se sýrovou náplní.“
Červené brambory mají nízký obsah sodíku, a proto jsou vhodné pro přípravu kojenecké výživy a dietní stravy. Obsahují vitamíny skupiny B a vitamín C. Všeobecně konzumace brambor prospívá celému trávícímu ústrojí a pomáhá vylučovat z těla špatný cholesterol.
" Plněné bramborové placičky "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 10 bramborových placiček
800 g červených brambor
1 ks červené cibule
2 PL olivového oleje
1 ČL kypřícího prášku
50 g kukuřičné mouky
200 g sýr Gouda (Violife)
15 g lahůdkového droždí
1/2 ČL černé soli
1 ČL sušené cibule
1 ČL sušeného česneku
1 ČL sušeného tymiánu
slunečnicový olej na smažení
Postup
Brambory vaříme ve slupce. Nejprve je důkladně umyjeme a dáme do hrnce s vodou tak, aby brambory byly ponořené. Vaříme doměkka.
Vylijeme přebytečnou vodu z brambor a necháme vychladnout. Vychlazené brambory oloupeme a šťouchadlem na brambory rozšťoucháme. Vznikne nám hustá bramborová hmota.
Do šťouchaných brambor přidáme sušený česnek, cibuli, tymián, lahůdkové droždí, kypřící prášek, černou sůl, kurkumu a vypracujeme kompaktní lepivé těsto do kterého přidáme kukuřičnou mouku (pokud by těsto lepilo, přidáme ještě mouku).
Do pánve vylijeme olivový olej a přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli. Restujeme do sklovata.
Sýr rozkrájíme na centimetr vysoké kostky, které smícháme s vychlazenou restovanou cibulkou.
Na pomoučněném válu vyválíme bramborové těsto na 1 cm vysokou placku a vykrajovátkem (nebo skleničkou) vykrajujeme kolečka.
Do středu vykrojeného kolečka dáme sýr s restovanou cibulkou a přiklopíme druhým vykrojeným bramborovým kolečkem. Promačkáme okraje, aby se nám placička nerozlepila a obalíme v kukuřičné mouce.
Do pánve nalijeme olej na smažení a necháme rozpálit. Jednotlivé placičky smažíme dozlatova po obou stranách.
Comments