Zelená polévka plná nejen vitamínů.
S přidanými praženými semínky a jarní cibulkou dodá neodolatelnou chuť.
Nechme se inspirovat touto zeleninu a zařaďme ji častěji do svého jídelníčku.
Cuketa jako super potravina, která nám pomáhá detoxikovat tělo či zhubnout. Obsahuje řadu důležitých vitamínů pro naše tělo. Z vitamínů je to především provitamín A, který proniká hluboko do našeho těla k jaterním buňkám. Tím ovlivňuje celkově naše zdraví a dodává energii.
"ZELENÁ POLÉVKA S CUKETOU A KAPUSTOU"
Seznam ingrediencí
Porce: 6 porcí
200 g očištěné kapusty
200 g cukety
1 ks cibule
2 PL slunečnicového oleje
40 g kuskusu
kmín celý
4 ks bobkového listu
sušený libeček
1 ks (kostka) zeleninového bujónu
1,5 l vody
3 ks stonky jarní cibulky
sůl, pepř
40 g slunečnicových semínek
40 g dýňových semínek
1 PL olivového oleje
1 ČL sójové omáčky
Postup
Přípravu této polévky jsem rozdělila na tři části:
-příprava polévky
-příprava kuskusu
-příprava pražených semínek
Příprava polévky
Na slunečnicovém oleji orestujeme dozlatova na proužky nakrájenou cibuli. Přidáme kmín a bobkový list, aby nám koření pustilo své aroma.
Orestovanou cibuli podlijeme vodou, přidáme zeleninový bujón. Vývar necháme 5 minut povařit.
Kapustu nakrájíme na široké nudličky a přidáme na kostky nakrájenou cuketu. Vaříme 5 minut (cuketa by měla zůstat poloměkká).
Přidáme libeček, sůl a pepř (na dochucení můžeme přidat pár kapek sójové omáčky).
Do uvařené a ochucené polévky přidáme kuskus, promícháme a necháme 10 minut odstát.
Příprava kuskusu
Do kastrůlku dáme kuskus, který zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody a necháme absorbovat vodu 5-10 minut. Kuskus absorbuje vodu, nabobtná a změkne.
Příprava pražených semínek
1. Do pánve dáme 1 polévkovou lžíci olivového oleje, který necháme na prudkém
plamenu rozpálit.
2. Na rozehřátý olej nasypeme slunečnicová a dýňová semínka. Když nám začnou
semínka praskat, přidáme 1 čajovou lžičku sójové omáčky a vypneme plamen.
Polévku podáváme s upraženými semínky nebo klíčky a na kolečka nakrájenou
jarní cibulkou.
Comments