Cuketové kostky jsou další z mnoha možností jak si připravit snadno zdravý a lehký oběd. Tři hlavní zeleninové ingredience dodají originální chuť a šťavnatou konzistenci.
Bylinky a koření, které do jisté míry rozhodují o celkové kvalitě stravy a zdravotním přínosu. Ke kvalitní stravě se připojuje její úprava, vůně a chuť. Správně zvolený druh a množství bylinek či koření dokáže ovlivnit naši náladu a celkovou psychiku.
"Šťavnaté cuketové kostky
Seznam ingrediencí
Počet porcí (kostek): 16 ks kostek
2 ks cuket (660 g)
2 ks cibule
1 ks mrkve
3 stroužky česneku
3 cm čerstvého zázvoru
2 PL olivového oleje
1 PL sójové omáčky
200 g kukuřičné mouky
100 g hladké špaldové mouky
2 stonky jarní cibulky
2 PL mletého lnu
1 HR vlažné vody (230 ml)
1 PL lahůdkového droždí
sůl
pepř
1/2 ČL bazalky
1/2 ČL oregána
1/2 ČL kurkumy
1/2 ČL tymiánu
mleté chilli dle chuti
Postup
Do pánve s olejem dáme nakrájenou cibuli na slabé proužky. Orestujeme do sklovata. Přidáme nakrájenou cuketu na 0,5 cm kolečka a mrkev nastrouhanou na kolečka. Restujeme na větším plamenu 5 minut.
Přidáme sójovou omáčku, nastrouhaný česnek a nadrobno nakrájený zázvor.Promícháme a po 5 minutách vypneme plamen.
Troubu si předehřejeme na 200 st.C
V míse si smícháme suché ingredience : kukuřičnou a špaldovou mouku, lahůdkové droždí, na kolečka nakrájenou jarní cibulku, mletý len, bylinky, koření a promícháme. Přilijeme vlažnou vodu a důkladně promícháme, aby nám vzniklo tekuté těsto (konzistence hořčice).
Orestovanou zeleninu přidáme do těsta a promícháme.
Hotovou zeleninovou směs stejnoměrně rosprostřeme do olejem vymazaného plechu (40 x 25 cm). Postříkáme olivovým olejem a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme 40 minut na teplotu 200 st.C.
Do zlatova zapečenou cuketu necháme lehce vychladnout a poté krájíme na kostky.
コメント