ZAPEČENÝ LILKOVÝ VĚJÍŘ
- Simply Vegan
- 9. 2. 2023
- Minut čtení: 1
" Zapečený lilkový vějíř v sobě skrývá řadu důležitých látek. Šťavnatý lilek, ochucený zelenými bylinkami v kombinaci s dalšími ingrediencemi, jenž dokáží ovlivnit nejen naši náladu, ale i zdraví. "

Lilek ve své slupce ukrývá látku rutin (vitamín P), který zvyšuje elasticitu a pružnost cév. Likviduje volné kyslíkové radikály a pomáhá čistit játra. Pozitivně působý na mozkové buňky a naši paměť. Další surovinou bohatou na rutin je pohanka.
" Šťavnatý zapečený lilek "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 2 porce
1 ks lilku
1 ks cibule
2 PL olivového oleje
2 stroužky česneku
2 ks rajčat
100 g plátkového sýru (vegan)
150 ml rajčatové šťávy
1 ČL javorového sirupu
bylinky (provensálské, oregáno bazalka)
nasekanou pažitku
pepř, sůl
Postup
Čistý lilek podélně rozřízneme od stonku na šest stejně silných plátků.
Připravíme si plech s pečícím papírem. Na plech položíme připravený lilek, který otevřeme do vějíře a osolíme.
Do pánve dáme olivový olej a na drobno nakrájenou cibuli, kterou restujeme do sklovata.
Přidáme rajčatovou šťávu, provensálské koření, oregáno, bazalku, drcený česnek a sůl. Na mírném plamenu povaříme 5 minut. Plamen vypneme a přidáme javorový sirup.
Předehřejeme si troubu na 200°C.
Jednotlivé plátky lilku (po jedné straně) potřeme rajčatovou směsí. Na směs dáme plátky sýra a plátky rajčat. Pečeme 30 minut.
Zapečený lilek posypeme nasekanou pažitkou.


Comments