" Hedvábný, přitom krásně oranžovo žlutý batátový krém, který svou barevností, silou a chutí je podpořen zelenou barvou špenátu. Dovolme této sladko kyselé chuti, aby nás příjemně posilnila a naladila. "
Batáty, které můžeme najít pod názvem sladké brambory jsou méně kalorickou odrůdou brambor. Obsahují velký podíl vitamínu A, který pomáhá zvyšovat imunitu, udržovat zdravou pokožku a dobrý zrak, čímž se řadí mezi silné antioxidanty.
" Batátový krém se špenátem "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 4 porce
550 g batátů (1 ks středně velký)
2 ks menší cibule
2 PL olivového oleje
80 g mrkve
1 l vody
1 kostka zeleninového bujónu
100 g baby špenátu
3 stroužky česneku
100 ml ovesné smetany na vaření
1/2 ČL celého kmínu
1/4 ČL mleté kurkumy
1 ČL libečku
1 PL citrónové šťávy
Postup
Do hrnce dáme jednu polévkovou lžíci olivového oleje, kmín a na kostičky nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dosklovata.
Oloupeme batáty, mrkev a nakrájíme na kostky. Přidáme do hrnce k orestované cibuli. Přilijeme vodu.
Přidáme zeleninový bujón, česnek, kurkumu a vaříme cca 15 minut (aby byla zelenina měkká).
Zatím co vaříme polévku orestujeme si špenát. Do pánvičky dáme lžíci olivového oleje a na plátky nakrájenou cibuli, kterou restujeme dosklovata. Přidáme propláchnutý baby špenát a krátce restujeme, aby nám zvadnul a pustil šťávu. Vypneme plamen, přidáme nastrouhaný stroužek česneku a sůl. Takto připravený špenát odstavíme.
Do polévky přidáme ovesnou smetanu, libeček a krátce necháme projít varem. Vypneme plamen, přidáme citrónovou šťávu, sůl a tyčovým mixérem rozmixujeme na krém.
Do připraveného batátového krému přidáme připravený špenát.
Comments