BRAMBOROVÝ CHLÉB S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU
- Simply Vegan
- 11. 1. 2024
- Minut čtení: 2
„Pečivo je neodmyslitelnou součástí našeho jídelníčku. V současné době se často snažíme různým druhům pečiva vyhnout, kvůli přidaným ingrediencím, které v nás vyvolávají různé alergie . Domácí chléb s bramborovou náplní a hlívou ústřičnou, nám však dodá celou řadu důležitých antioxidantů a příjemně naladí naše chuťové buňky.“

Elixírem věčného mládí, tak je přezdívána Hlíva ústřičná. Houba, která nám při pravidelné konzumaci dodá životně důležitou energii, vitalitu a krásu. Zvyšuje odolnost organismu vůči virovým, bakteriálním, plísňovým a parazity vyvolaným onemocněním.
" Bramborový chléb s hlívou ústřičnou "
Seznam ingrediencí
Chléb o průměru 22 cm
Na těsto
110 ml ovesného mléka
2 ČL sušeného droždí (bezlepkové)
170 g hladké špaldové mouky
1 ČL chlebového koření (kmín, sušená cibule, koriandr, mák)
Na náplň
190 g brambor (2 ks brambor)
1 PL olivového oleje
1 ks cibule
150 g hlívy ústřičné
1 ČL sójové omáčky
120 g strouhaného sýra (Violife)
sůl
1 PL vloček mořské řasy (Nori)
1PL oleje na smažení
Postup
V míse smícháme špaldovou mouku, sušené droždí a koření na chleba. Přidáme vlažné mléko a vypracujeme těsto, které necháme 30 minut přikryté utěrkou na teplém místě kynout.
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostky a vaříme ve vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme, vidličkou rozmačkáme, osolíme, přidáme strouhaný sýr a necháme vychladnout.
Do pánve dáme olivový olej, na tenké nudličky nakrájenou cibuli, kterou restujeme do sklovata.
Přidáme na proužky nakrájenou hlívu ústřičnou, sójovou omáčku a restujeme. Hlíva nám zavadne a změkne. Restovanou hlívu necháme také vychladnout (pokud se hlíva připaluje lehce podlijeme vodou).
Na pomoučněném válu těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl vyválíme do tenkého kruhu (0,5-1 cm) o průměru 22 cm.
Předehřejeme troubu na 220 C°.
Na vyválené těsto rozprostřeme do stejnoměrné vrstvy šťouchané brambory se sýrem. Necháme si 2 cm okraj, abychom pak mohli obě těsta spojit. Posypeme vločkami mořské řasy.
Na bramborovou směs rozprostřeme hlívu a přikryjeme druhou vyválenou plackou.
Vidličkou důkladně promačkáme okraje (případě okraj ještě ohneme).
Chléb pečeme v troubě 20 minut / 220° do zlatova.

Comments