„Asijský nudlový salát, který je svěží, s lehce sladkokyselou a umami chutí, podtržený jemnou oříškovou linkou. Salát, který nám při přípravě zabere jen krátký čas. Sytý, ale lehce stravitelný. Díky zelenině plný zdravých živin. Jeho chuť můžeme zvýraznit pikantností nebo kyselostí. “

Rýže a rýžové nudle jsou přirozeně bezlepkové a lehce stravitelné. Pokud se konzumují se zeleninou a rostlinnou bílkovinou (např.: tofu) může to být vyvážený oběd. Rýže s nižším glykemickým indexem (GI) a vyšším obsahem vlákniny je černá nebo hnědá rýže.
" Asijský nudlový salát "
Seznam ingrediencí
Počet porcí: 4 porce
170 g plochých rýžových nudlí
1 ks cibule
2 PL olivového oleje
1/2 ČL římského kmínu
100 g červeného zelí (čerstvého)
100 g mrkve (1 ks)
1 ks červené papriky
70 g mraženého hrášku
70 g bambusových výhonků
Zálivka
2 PL olivového oleje
3 PL sójové omáčky
1 PL javorového sirupu
1 ks limetky
Postup
Rýžové nudle uvaříme viz návod, propláchneme vodou a necháme okapat.
Propláchnuté nudle postříkáme olivovým olejem a rukou promícháme, aby se nám nelepily.
Připravíme si zálivku z olivového oleje, sójové omáčky, javorového sirupu a limetkové šťávy. Všechny ingredience důkladně promícháme v hrnečku a dáme stranou.
Do pánve (Wok) dáme olivový olej, římský kmín a na proužky nakrájenou cibuli. Cibuli restujeme do sklovata.
Červené zelí, mrkev, červenou papriku nakrájíme na tenké proužky. Přidáme do pánve a restujeme. Zelenina by měla zůstat křupavá.
Přidáme hrášek, bambusové výhonky krátce restujeme, a nakonec podlijeme připravenou zálivkou. Promícháme a můžeme servírovat.

Comments